Καγκελάρι στα Κουκούλια Άρτας

.

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα




Η Ηπειρώτικη παράδοση έχει υιοθετήσει ένα εντελώς «ριζοσπαστικό» είδος βασιλόπιτας! Εδώ η βασιλόπιτα είναι αλμυρή με γέμιση από κοτόπουλο ή χοντροκομμένο αρνίσιο κιμά, η με ολόκληρα κομμάτια χοιρινού με τραχανά, ψιλοκομμένα πράσα και αυγά.
Όπως περιγράφει ο Λαογράφος Δ. Λουκάτος στα λαογραφικά των Χριστουγέννων, οι Ηπειρώτική νοικοκυρά πριν σκεπάσει την βασιλόπιτα με τα τελευταία φύλλα εκτός από το καθιερωμένο νόμισμα τοποθετεί ένα ξυλαράκι για τους αγωγιάτες, ένα μικρό κουκουνάρι, ένα κομματάκι πουρνάρι για τον τσοπάνο, ένα σταυρό από κρανιά για το καλό του σπιτιού, ένα σπυρί σιτάρι και ένα κουκί.... 


ΥΛΙΚΑ: 
1 κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα κομμένο σε μικρά
κομμάτια
1/2 κιλό κοτόπουλο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
2 φλιτζ. τσαγ. τραχανά γλυκό
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. φέτα ψιλοτριμμένη
3-4 γαρύφαλλα
2 κομμάτια σέλινο
2 φύλλα δάφνης
6 κουτ. σουπ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. πιπέρι
1 κιλό φύλλο χωριάτικο


Εκτέλεση:
1.Βράζετε δύο λίτρα νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα . Ρίχνετε μέσα στο βραστό νερό αρχικά το κρεμμύδι πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρύφαλλα, τα φύλλα δάφνης, το σέλινο το κοτόπουλο και το χοιρινό. Αφαιρείτε τον αφρό ο οποίος σχηματίζετε στην επιφάνεια. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 35-40 λεπτά. Τραβάτε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίσει τα υγρά του και να κρυώσει . 
2.Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να «γυαλίσουν». Ρίχνετε το κοτόπουλο και τα κομμάτια του χοιρινού και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4-5 λεπτά. Ρίχνετε τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και ψήνετε για 8-10 λεπτά.
3.Βουτυρώνετε την βάση και την διάμετρο του ταψιού και στρώνετε 3-4 φύλλα επίσης αλειμμένα με βούτυρο. Αδειάζετε την μισή γέμιση, την στρώνετε με μια σπάτουλα και σκεπάζετε με ένα μόνο φύλλο. Ρίχνετε από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση, την στρώνετε και πασπαλίζετε με την φέτα. Σκεπάζετε με 3 φύλλα επίσης βουτυρωμένα μεταξύ τους. Χαράσσετε με ένα μυτερό μαχαιράκι σε κομμάτια. Ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο και με λίγο νεράκι. Ψήνετε στο μέσο του φούρνου στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει ή να χλιαρίνει πολύ καλά πριν την κόψετε

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...